بین المللیواحد ترجمه

میراث تاریخی شوشا به شکل اصیل خود بازسازی می‌شود

یازاکو-در شوشا پایتخت فرهنگی جمهوری آذربایجان پروژه های مرمتی برای احیای بنا‌های تاریخی و مذهبی که در دوران اشغال ارامنه تخریب شده بودند، بدون وقفه ادامه دارد.

به گزارش واحد ترجمه پایگاه خبری یازاکو به نقل از آنادولو، در ۵ سال گذشته ده‌ها اثر تاریخی در شوشا به شکل اصیل خود مرمت شده و در همین حال پروژه های جدیدی نیز برای حفاظت از بنا‌های به‌شدت آسیب‌دیده اجرا می‌شود.

شوشا شهر نمادین قره‌باغ پس از آزادسازی از اشغال در سال ۲۰۲۰ نه‌تنها با کارهای بازسازی، بلکه با پروژه‌های حفاظت از میراث تاریخی و فرهنگی نیز توجه‌ها را به خود جلب کرده است.

سازمان های زیرمجموعه ریاست‌جمهوری آذربایجان با هماهنگی بنیاد حیدر علیئو و اداره دولتی شوشا برنامه گسترده مرمتی را در این شهر اجرا می‌کنند.

در این شهر اولویت به ساختمان‌های مذهبی که در سال‌های اشغال آسیب فراوانی دیده بودند، داده شده است. مساجد یوخاری گؤوهر آقا، آشاغی گؤوهر آقا، ساعتلی، ماماعی و چؤل قالا از جمله بناهای تاریخی متعددی هستند که مرمت شده و دوباره به بهره‌برداری رسیده‌اند.

بر اساس آمار رسمی در شوشا ۱۹۶ بنای تاریخی و فرهنگی ثبت شده وجود دارد. بخش قابل توجهی از این بناها در سال‌های اشغال آسیب شدید دیده یا به‌طور کامل تخریب شده بودند. با این حال در سال‌های اخیر ده‌ها اثر تاریخی در این شهر دوباره احیا شده است.

در کنار مرمت، کارهای حفاظتی نیز در این شهر ادامه دارد. در سال جاری آغاز کارهای نگهداری و تقویت سازه‌ای در ۱۵ بنای تاریخی به‌شدت آسیب‌دیده برنامه‌ریزی شده است. هدف از این کارها حفظ بقایای موجود به‌جای بازسازی کامل و جلوگیری از خطرات احتمالی در آینده است.

آیدین کریموف نماینده ویژه ریاست‌جمهوری آذربایجان در شوشا به خبرنگار آنادولو گفت که بلافاصله پس از آزادسازی شوشا کار مرمت آثار تاریخی آغاز شده است.

کریموف با اشاره به اینکه اولویت به تعمیر مساجد داده شده، گفت: ۵ مسجد ما به‌طور کامل مرمت شده‌اند. در شوشا به‌طور رسمی ۱۹۶ بنای تاریخی ثبت شده است. متأسفانه بخش بزرگی از آن‌ها تخریب‌شده یا به‌شدت آسیب‌دیده بودند. با این حال در ۵ سال گذشته حدود ۳۰ بنای تاریخی به شکل اصیل خود مرمت شده است.

کریموف با بیان اینکه به‌زودی کارهای حفاظت و نگهداری در ۱۵ بنای تاریخی آغاز خواهد شد، افزود: برخی از این آثار وضعیت به‌شدت آسیب‌دیده‌ای دارند. به همین دلیل به‌جای مرمت کامل، کارهای نگهداری و تقویت سازه‌ای انجام خواهد شد. هدف جلوگیری از بروز هرگونه خطر در آینده است.

کریموف با تأکید بر اینکه پروژهای مرمتی نیازمند فرآیندهای آماده‌سازی طولانی و دقیق هستند، توضیح داد که برای هر اثر اسناد آرشیوی بررسی شده و تحقیقات علمی گسترده‌ای انجام می‌شود.

کریموف گفت: مرمت یک بنای تاریخی فرآیندی بسیار حساس است. اصلاح خطایی که در این روند رخ دهد، بسیار دشوار خواهد بود. به همین دلیل، کارها با دقت فراوان انجام می‌شود.

کریموف با اشاره به اینکه کارشناسان آذربایجانی و خارجی در تهیه پروژه‌ها با یکدیگر همکاری دارند، گفت که در مرحله اجرا عمدتاً مرمتگران داخلی فعالیت می‌کنند.

کریموف با بیان اینکه فعالیت‌های گسترده بازسازی در قره‌باغ در سال‌های اخیر تجربه و تخصص قابل توجهی در زمینه مرمت ایجاد کرده است، چنین ارزیابی کرد: به لطف کارهای انجام‌شده در قره‌باغ در ۵-۶ سال گذشته، شرکت‌های مرمتی داخلی قدرتمند و کادرهای متخصصی که مطابق با استانداردهای بین‌المللی فعالیت می‌کنند، پرورش یافته‌اند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا