• امروز : شنبه - ۱ اردیبهشت - ۱۴۰۳
  • برابر با : Saturday - 20 April - 2024
6

جزایر اقیانوس آرام، در قلب رویارویی قدرت های جهانی

  • کد خبر : 56686
  • 14 فروردین 1401 - 9:45
جزایر اقیانوس آرام، در قلب رویارویی قدرت های جهانی
یاز اکو - به تازگی کشور "جزایر سلیمان" قرارداد امنیتی نظامی با چین امضا کرده است که باعث نگرانی استرالیا شده است. استرالیا و امریکا و انگلیس از یک سو و چین از سوی دیگر به دنبال افزایش نفوذ در اقیانوس آرام هستند.

به گزارش پایگاه خبری یاز اکو به نقل از خبرگزاری فرانسه، به تازگی کشور “جزایر سلیمان” قرارداد امنیتی نظامی با چین امضا کرده است که باعث نگرانی امریکا استرالیا شده است. استرالیا و امریکا و انگلیس از یک سو و چین از سوی دیگر به دنبال افزایش نفوذ در اقیانوس آرام هستند.

جزایر سلیمان نام کشوری کوچک متشکل از چند جزیره کوچک و بزرگ با جمعیت ۸۰۰ هزار نفری است. جزایر سلیمان در جنوب اقیانوس آرام و نزدیک استرالیا و نیوزیلند است.

جزایر اقیانوس آرام، در قلب رویارویی قدرت های جهانی
کشور جزایر سلیمان اعلام کرد متن اولیه معاهده امنیتی گسترده ای را با چین امضا کرده است. استرالیا و دیگر کشورهای این منطقه نگران هستند این معاهده راه را برای اولین حضور نظامی چین در جنوب اقیانوس آرام باز کند.

در بیانیه دفتر نخست وزیر جزایر سلیمان آمده است: مقامات مسوول از جزایر سلیمان و جمهوری خلق چین نسخه اولیه معاهده چارچوب همکاری امنیتی دوجانبه را امروز امضا کردند. این معاهده در انتظار امضا توسط وزیران خارجه دو کشور است.

براساس این معاهده که پیش نویس آن هفته قبل افشا شد به نیروهای امنیتی و نظامی چین اجازه می دهد در شرایط معینی در جزایر سلیمان مستقر شوند.
جزایر سلیمان قبل از این شاهد ناآرامی های خشونت باری بود.

در این پیش نویس افشا شده آمده بود: کشتی های چین می توانند براساس نیازهای خود و با موافقت دولت جزایر سلیمان، در ساحل جزایر سلیمان توقف کنند یا به تامین نیازهای لجستیکی خود بپردازند یا از آب های این کشور عبور کنند.

همچنین به نیروهای پلیس چین اجازه داده می شود به درخواست جزایر سلیمان برای اعمال نظم اجتماعی در این کشور مستقر شوند.

علاوه بر این، به “نیروهای نظامی چین” اجازه داده می شود از سلامت و امنیت شهروندان چینی و طرح های بزرگ در جزایر سلیمان حمایت کنند.

متن این معاهده محرمانه اعلام شده و کسب موافقت مکتوب یک طرف، شرط افشای محتوای آن است.
افشای پیش نویس این معاهده منجر به جنجال بزرگی در منطقه جنوب اقیانوس آرام شد.

جزایر اقیانوس آرام، در قلب رویارویی قدرت های جهانی
امریکا و هم پیمانش استرالیا بارها در برابر تلاش های چین برای ساخت پایگاه نظامی دریایی در جنوب اقیانوس آرام اعلام نگرانی کرده بودند. آنها می گویند در این صورت ارتش چین می تواند نفوذ خود را دورتر از مرزهایش گسترش دهد.

خبرگزاری فرانسه در این باره می نویسد: هر گونه حضور نظامی چین در جنوب اقیانوس آرام، استرالیا و آمریکا را مجبور می کند مواضع سیاسی خود را در منطقه تغییر دهند.

“ژنرال گریگ پیلتون” فرمانده عملیات مشترک استرالیا قبل از این گفته بود معاهده امنیتی میان چین و جزایر سلیمان می تواند باعث تغییر محسابات عملیات های کشورش در اقیانوس آرام شود.

نخست وزیر جزایر سلیمان (ماناسیه سوگافاره) انتقادات از این معاهده را رد کرد و گفت “به هیچ عنوان هیچ قصدی برای درخواست از چین برای ایجاد پایگاه نظامی در جزایر سلیمان نداریم”.

همچنین قبل از این یکی از رهبران کشورهای جزیره ای جنوب اقیانوس آرام (میکرونزی) نیز از رئیس جمهور کشور جزایر سلیمان خواست در توافق امنیتی نظامی با چین، تجدیدنظر کند.

او در این نامه گفت: نگرانی دارم ما در جزایر اقیانوس آرام در مرکز رویارویی آینده میان دو قدرت بزرگ قرار بگیریم.
وی در نامه اش از نخست وزیر جزایر سلیمان خواست درباره تاثیرات طولانی مدت معاهده امنیتی با چین بر کل منطقه اقیانوس آرام کاملا فکر کند.

همچنین این نگرانی وجود دارد که امضای توافقنامه امنیتی با چین، منجر به افزایش اعتراضات داخلی در این کشور شود.
این کشور ۸۰۰ هزار نفری شاهد اعتراضات و ناآرامی های سیاسی و اجتماعی بوده است. بسیاری از ساکنان این کشور در فقر زندگی می کنند.

در نوامبرگذشته اعتراضات بزرگی در جزایر سلیمان درگرفت. معترضین تلاش کردند پارلمان را اشغال کنند. اقدامات خشونت آمیز و شورش و غارت در پایتخت این کشور به مدت سه روز طول کشید که چند کشته نیز برجای گذاشت. در این اعتراضات، بخش زیادی از منطقه چینی نشین پایتخت کشور جزایر سلیمان نیز به آتش کشیده شد.

بیش از ۲۰۰ نیرو در چارچوب نیروی حافظ صلح از کشورهای استرالیا، فیجی، پاپوا گینه نو و نیوزیلند در جزایر سلیمان مستقر شدند. هدف این نیروها برقراری آرامش و جلوگیری از سرنگونی نخست وزیر این کشور بود.

اعتراضات در مخالفت با دولت سوگافاره (نخست وزیر جزایر سلیمان) زمانی آغاز شد که بیکاری و اختلافات داخلی نیز به آن دامن زد. احساسات مخالفت با دولت چین نیز در این موضوع نقش بازی کرد.

نخست وزیر جزایر سلیمان قبلا نیز با رسمیت شناختن چین، روابط با تایوان را در سال ۲۰۱۹ قطع کرد.

لینک کوتاه : https://yazeco.ir/?p=56686

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ابر برچسب
});